Тодоровић: Старење се може успорити

Како зауставити старење - једно је од питања на које је одговор током свог научног рада дао шабачки академик професор доктор Марко Тодоровић. Поводом пола века научног рада и 70. рођендана, у Културном центру Шапца изложени су његови радови и патенти.

Пупут Тесле, академик, Марко Тодоровић, деценијама је радио ноћу, када су, као што каже, звездана светлост и мисли усаглашене. Тако је створио око три стотине технологија и патената, више од 30 научних књига и доградио Мендељејевљев систем елемената, што је задивило научну јавност у свету.

"Највећи утисак на мене оставио је позив да посетим Ломоносов универзитет у Русији и тамо одржим предавање, да видим шта је наука будућности", истиче академик Тодоровић. "Кад сам путовао кроз свет, ја сам доста учио, али мислим да сам највише научио у Русији."

Научни рад академика Тодоровића значајан је у три области - хемији, биотехнологији и екологији, за шта је добио око четиристо признања и тридесет златних медаља за иновације.

Пола века успеха обележио представљањем књиге "Хемија старења - процес који се може зауставити" коју је написао са колегом, немачким академиком Ернстом Дрегером, који је због њега научио српски језик.

"Да, можемо утицати на тај процес и то химијским путем, коришћењем неких препарата, витамина, састојака ензима, који нам помажу да успоримо тај процес", објашњава проф. др Ернст Дрегер.

Човек, ако се нормално понаша и ако прати то, наглашава академик Тодоровић, "може од живота да украде и до тридесет година".

Представљање књиге коју би требало да има свака породица, присуством су подржали бројни поштоваоци Марка Тодоровића, колеге и пријатељи и његови учитељи.

"Он је био прави ученик и поштовао је одрасле и старије", каже Павле Павловић, професор у пензији, "за време школовања становао је у интернату и драго ми је што ме је позвао."

Иако је старење пут у једном смеру, важно је какав је то пут, јер ми одређујемо километражу, поручује академик Тодоровић, тврдећи да је храна најбољи лек.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво