Лакше до посла за жене са инвалидитетом

Савез слепих Србије и Удружење "Етно мрежа", уз финансијску подршку Министарства рада, организују у Лесковцу и Зрењанину једномесечну обуку за пустовање вуне. Циљ пројекта "Препорукама до запослења" је да жене са инвалидитетом лакше дођу до посла, самозапошљавањем или преко социјалног предузетништва.

Полако откривају тајну старог заната, пустовања вуне.Топлом водом сапуном и фолијом педесетчетворогодишња Горица стрпљиво прави основу за вунену торбу.Од малена је слабовида.Има само годину дана радног стажа.Воли ручне радове и нада се да ће јој се после ове обуке отворити многа врата.

"За мене пустовање вуне није тешко", каже Горица Стефановић, чланица Организације слепих и слабовидих Лесковац. "Баш се испуњавам и имам много замисли у глави шта могу већ од тога да направим."

Шансу у традицији тражи и Оливера Илић која је на тржишту рада већ четврт века. Има јаку вољу и жељу да овлада техником пустовања вуне:

"Радимо, трудимо се сви. Очекујем да научим то па да се нечим бавим, да то нешто и радим."

Од беле и обојене вуне израђују играчке,торбе и подметаче са етно-мотивима. Ови производи су скупи и веома тражени на тржишту зато су и очекивања од пројекта "Препорукама до запослења" велика. Пре свега да се економски оснаже жене са инвалидитетом, да - како каже Златица Јанкуловски - на тај начин испоље своју креативност и зараде.

Организација слепих и слабовидих у Лесковцу има 360 чланова. Недавно је после 25 година чекања троје слепих Лесковчана добило стални посао. То је, кажу у Организацији, велики корак с обзиром на то да се они најтеже запошљавају.

Наду за нова радна места даје им и овај пројекат, истиче Миливоје Ђокић, председник Организације слепих и слабовидих Лесковац:

"Ја се надам да ће имати користи од тога и надам се да бити у "Етно мрежи" укључене и да ће "Етно мрежа" тражити наше производе.

Међу пројектима за јавне радове у Лесковцу наредне године наћи ће се и израда предмета од пустоване вуне. 

број коментара 0 пошаљи коментар