Цвеће из "Сивог дома" на крушевачкој изложби

У Васпитно-поправни дом у Крушевцу већ седам деценија се на преваспитавање, због почињених тежих или лакших кривичних дела, упућују малолетници. Током боравка штићеници, измедју осталог, завршавају школе, изучавају занате и оспособљавају за живот након изласка из Дома.

Време је улепшавања и декорисања башти и балкона па је продајна изложба цветница у центру Крушевца изазвала интересовање грађана.

Сезонско цвеће,  на изненађење многих, произвели су штићеници Васпитно-поправног дома. Овог пролећа у савременом пластенику који је донирало Министарство правде произведено је 4.000 садница.

Према речима Ивана Мијаиловића, управника Васпитно-поправног дома, узгајањем биљака добиће се значајна средства:

"Али можда и оно најбитније да наши штићеници имају прилике да науче да се баве неким новим делатностима и касније када изађу на слободу раде можда импровизованим условима крену са узгајањем цвећа и почну да се баве профитабилним, лепим послом, хуманим послом где ће моћи да живе они и њихове породице од свог рада.

То је да су први пут наши штићеници имали могућности, за шта смо се изборили са нашим донаторима да за период док су били на едукацији у ЈКП приме и надокнаду од 15 000 динара што је њима такодје био велики подстрек."

Осамнаестогодишњи С. С. задовољан је резултатима свог и рада других штићеника који су пуно времена и пажње посветили цвећу:

"Организовали су праксу у ЈКП које нас је плаћало и много смо научили и овде износимо то што смо научили. Задовољни смо, трудимо се да буде што лепше и што боље за нас и за остале грађане."

Почетак обећава, јер раскошни цветови, најбоље потврђују да услови постоје. План је да се већ у наредном турнусу удвостручи производња цвећа и засади зачинско и лековито биље. На овај начин проширују се делатности за које се штићеници обучавају и школују.

Поред разних заната у прилици су и да практично науче како да се на најбољи начин баве пољопривредом. У последњих шест година производе сву храну која се користи у Дому.

број коментара 0 пошаљи коментар