Исти услови у државним и приватним домовима за старе?

У Србији постоји четрдесет државних Домова за смештај и негу старих лица и више од 170 лиценцираних приватниг домова за старе. Иако раде одговоран посао немају исте услове за рад. У приватни домовима указују на да би држава и њима требало да помогне, како би могли да пруже што квалитетнију услугу корисницима.

У приватном „Националном дому" у Владимировцу четрдесеторо запослених брине о више од осамдесет старих људи. Неговатељице се труде да се овде сви осећају као код куће. Корисници имају потпуну медицинску негу, квалитетну исхрану и што је најважније, у дому нико није усамљен.

"Немам никакве примедбе да је нешто лоше,чисти смо и сити и то ми је најважније", каже Вукосава Гредељ, корисница

"Да ми није лепо не бих била овде 5-6 година, већ бих отишла даље", слаже се и Косара Милетић.

У приватним Домовима за стара лица истичу да немају равноправан третман са државним домовима, а морају имати приближно исте цене да би били конкурентни.

"Центри за Социјални рад упућују кориснике искључиво у државне домове, по ком основу, не знам. Вероватно је задржано неко старо стање, али нисмо равноправни због тога, а не добијамо никакве субвенције и боримо се сопственим средствима и живимо од прихода који наплатимо", објашњава Стоимир Матовић, директор Националног дома-Владимировац.

У Панчеву је пре две године откривен и један нелегалан дом за стара лица и то када је у пожару неколико корисника настрадало. У лиценцираним домовима апелују на већи инспекцијски надзор, јер су им и овакве установе нелгална конкуренција.

"Постоји велики број нелегалних установа и разних агенција и неопходно је да инспекција појача свој рад и да се новац који се издваја за субвенције усмери на финансирање инспекцијских служби које ће нас упутити и на који начин да пружимо што бољи квалитет корисницима", каже Стоимир Матовић, директор Националног дома Владимировац.

Од директорке панчевачког Геронтолошког центра у Панчеву Тање Лукић сазнали смо да су им смештајни капацитети скоро попуњени и да о 205 корисника, од којих је 50 буџетских, брине око седамдесет запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво