И Мазараћ прикључен на водоводну мрежу

На градски водовод прикључен је и Мазараћ, село код Владичиног Хана. Изградњу станице, резервоара и цевовода финансирали су Министарство пољопривреде и локална самоуправа.

Имали су своје бунаре, али не и добру воду. Није била за пиће, припремање хране. И ти бунари и извори током летњих месеци су пресушивали, ову летњу сезону дочекују мирно.

Мештани Мазараћа су, како каже Новица Петковић, по воду ишли у Врањску бању: "Општина нам је дотеривала два, три пута у балоне."

Мазараћ је прво село у општини Владичин Хан, из правца Врања. Равничарско, поред Јужне Мораве. Суседна села имала су воду из градског водовода годинама. Сада је, уз 62 домаћинства, квалитетну воду добила је и школа.

Мештанима то много значи. Сада могу, како истиче Божа Ристић, да поставе и појилице за стоку. 

Бустер станица је у суседном селу, цевовод води до резервоара у вишој зони. Капацитет је 50 кубика воде.

"Сва равничарска села су покривена водоводном мрежом, брдско-планинска нису", каже Горан Радивојевић, извршни директор "Водовода", "то је скупо и тешко изводљиво, а и доста је одсељено људи."

Прошле године решен је проблем водоснабдевања мештана Манајла, пре тога и Кржинца.

Горан Младеновић, председник Општине Владичин Хан најављује уредно водоснабдевање за месне заједнице Козница и Врбово.

Вода до Владичиног Хана стиже са Власине, реке Врле. Због ремонта електрана током летњих месеци прелазе на алтернативне бунаре. Припремају пројекат за нову акумулацију, на Јелашничкој реци. 

број коментара 0 пошаљи коментар