"Рубиште" Шабачког позоришта на 54. "Јоакиму"

На фестивалу професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" у Новом Пазару шабачки глумци представили су се представом Рубиште

Новопазарска публика већ четири вечери ужива у празнику позоришта, лепези ауторских стилова, уметности и игри коју под светла новопазарске позорнице доносе глумци професионалних позоришта Србије.

На Фестивалу учествују позоришта из Приштине, Ужица, Шапца, Крагујевца, Лазаревца, Краљева и града домаћина.

"Селекција овогодишњег ‘Јоакима’ је заиста добра, веома добар поглед на оно што је напредно на нашим регионалним сценама", сматра Јелена Богоавац, ауторка текста представе "Лифт-Слободан шоу".

До сада су одигране четири представе: "Зак и његов господар" Регионалног новопазарског позоришта, "Лифт - Слободан шоу" театра из Приштине, "Сведобро" ужичког позоришта и "Рубиште" Нинослава Ђорђевића, у извођењу Шабачког позориштаи режији Кокана Младеновића.

Представа која се бави важном и сценски врло захтевном темом, захваљујући квалитетном редитељском поступку који сценску атракцију доводи на ниво узбудљиве комуникације публике са садржајем, те дисциплинованом глумачком игром која актере ове теме чини уверљивим.

"Лик који играм је девојка, то је девојка жељна љубави", каже Кристина Пајкић, глумица Шабацког позоришта. "Велика одговорност, поготово што сам ја већ добила две награде за тај лик."

Седам представа је такмичарског карактера, а осма ће бити одиграна у част победника.

"Како који дани пролази, како која представа - све је узбудљивије", наглашава Сеадетин Мујезиновиц, директор Регионалног позориста Нови Пазар]и оно сто сам сигуран је да це зирију бити веома теско да донесе ослуку и да награди представе са овог Фестивала."

Од осам учесника три су у конкуренцији за Стеријину награду -  позоришта из Шапца, Ужица и Врања. Квалитет упркос свим препрекама на које наилази уметност.

"Без обзира на проблеме са којима се суочава позориште, ја мислим да ће оно - упркос свему - да победи", Ивана Недељковић, председница Заједнице професионалних позоришта Србије.

Позоришни фестивал "Јоаким Вујић" одржава се традиционално  у мају - сваке године у другом граду.

Нихад Бишевац, градоначелник Новог Пазара, захвалио је Заједници професионалних позоришта Србије која је одабрала да тај град буде домаћин Фестивала, и обећао:

"Град Нови Пазар и локална самоуправа ће подржавати развој културе, пре свега позоришне уметности."

До 14. маја, публика ће  видети још четири представе: "Четири брата", "Дом Бернарде Албе", "Кеплера" и "Ожалошћену фамилију". 

број коментара 0 пошаљи коментар