Спасавање суботичке катедрале

Да ли се повећавају пукотине на суботичкој катедрали и да ли су торњеви у опасности да се уруше, често је питање које годинама постављају становници града на Северу Бачке. Из Суботичке бискупије стижу охрабрујуће вести.

Неколико деценија после изградње базилике Свете Терезије Авилске, подигнуте 1779. године, појавиле су се пукотине на фасади катедрале.

Ни поред неколико реконструкција, кривљење торњева није заустављено, а пукотина међу њима је достигла ширину од 15 центиметара.

Главни проблем је у слабим темељима, а нова технологија би требало да реши проблем, истиче проф. др Петар Сантрач, пројектант и надзорник радова:

"Када се те цеви уграде у тло, кроз њих се убризгава вештачка смола. То је материјал као пур-пена, она очврсне и буде тврда као бетон. Ова технологија се показала веома успешном баш у санацији оваквих старих објеката, односно за стабилност торњева." 

Санацију катедрале финансира Мађарски национални савет са 400.000 евра. И док трају радову, службе се неометано одржавају у цркви. 

"Мисе и литургије се свакодневно редовно одржавају", истиче Мирко Штефковић, секретар Суботичке бискупије. "Имамо више стотина верника, недељом и хиљаду. Немамо никаквих проблема, врло смо се лако прилагодили и верници су разумни и стрпљиви, једва чекају да се радови заврше и да резултати буду трајни." 

Радови на ојачавњу темеља катедрале треба да буду завршени до краја јуна, када ће верници славити педесет година од успостављања Суботичке бискупије.

 

број коментара 0 пошаљи коментар