Реконструкција Житног трга у Сремској Митровици

Сремска Митровица је овог пролећа велико градилиште. Осим уређења централних градских улица, у току је реконструкција Житног трга, римског локалитета који ће у новом руху бити права туристичка атракција.

У Сремској Митровици реконструишу се централне градске улице, а до почетка лета биће обновљен и римски локалитет Житни трг. 

Житни трг у Сремској Митровици, познатији као житна пијаца, откривен је као локалитет пре педесет година, када и остаци римског града Сирмиума.

Овај, некада троугласти трг надомак Саве, био је занатска четврт из четвртог века, а последњих година , атрактивно место за окупљање Митровчана на летњим манифестацијама.

,,Површина која је ископана давних шездесетих година представља остатке трговинске зоне града Сирмиума са тим објектима који су служили за производњу стакла. Имамо презентацију античке улице са перистиловима и главним одводним каналом и имамо део одбрамбеног зида пошто је овде део јужног одбрамбеног зида уз Саву," објашњава Иван Филиповић, архитекта Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

Реконструкција девастираног локалитета започета је прошле јесени.

У току су конзерваторски и грађевински радови, после којих ће зона бити подељена у две целине-јавну површину са тргом и амфитеатром за гледаоце и презентацију римске пијаце и улице.

,,Годинама постоји идеја да се Житни трг реконструише, Ове године смо успели уз помоћ Министарства за културу и инфомисање , које је издвојило 24 милиона динара за вредност овог пројекта. Град је издвојио 3 милиона динара за конзерваторске радове и 5,5 милиона динара за декоративну расвету," каже Илија Недић, начелник Одељења за образовање, културу и спорт у Сремској Митровици

Током летњих манифестација, Житни трг посети неколико хиљада људи, највише у време Срем фолк феста. Од ове сезоне, биће и туристичка атракција.

Радови ће, како је најављено, бити завршени половином јуна а прва манифестација која ће бити одржана на реконструисаном Житном тргу биће светски дан музике.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво