Дивље орхидеје – украс Овчарско-кабларске клисуре

У Овчарско-кабларској клисури недалеко од Чачка регистровано је више од 700 биљних врста, а занимљиво је да на шумовитим и стеновитим странама Каблара расте више од 20 врста заштићених дивљих орхидеја.

У шетњи стрмим странама планина над Западном Моравом, тешко ћете уочити уцветале орхидеје.

Помало стидљиво скривају се између лишћа и грања. Различите врсте које цветају од априла до краја јула препознаће познаваоци ових овчарско-кабларских лепотица.

"Данас смо поносни на 23 врсте орхидеја које смо до сада забележили у нашем заштићеном подручју и верујемо да тај број није коначан да ће наставак наших истраживања допринети да тај број порасте", каже Горан Николић из Туристичке организације Чачка.

У пределу од кога застаје дах, где је Западна Морава укљештена у меандре, богат је биљни и животињски свет.

Бележи се присуство и ретких, заштићених врста које су своје станиште пронашли управо ту.

Ботаничари издвајају дивље орхидеје не само због лепоте. Тврде да су оне најсавршенији организми.

"Диван је њихов механизам размножавања, јер оне својим, да кажем латицама, односно тим перигоном, тим листићима, врло често знају да обликују изглед женки инсекта опрађивача што је изузетна ствар и изузетно занимљиво и не само то, чак корак даље, феромони које луче су уствари идентички феромонима жене инсеката,'' објашњава ботаничар др Душко Брковић.

Навикли на бујне цветове орхидеја које купују у цвећарама туристи ретко очекују да самоникле орхидеје могу пронаћи и у Овчарско-кабларској клисури.

"Ове наше су скромније, нешто су овај ситније и цвасти и ситнијег раста, али кад их препознамо и кад их људи уоче такође побуђују интересовање и плене лепотом," наводи Горан Николић из Туристичк организације Чачка.

Опстајање дивљих орхидеја зависи од очувања микроклиме у клисури под Овчаром и Кабларом и пажње свих.

Заштићена су врста биљака, па је важно истаћи да је забрањено брање ових шармантних цветова.

број коментара 0 пошаљи коментар