Шиђани добили нову теретану на отвореном

У Шиду је отворена теретана и реконструисан је терен за кошарку, на којем су прву утакмицу одиграли мигранти и основци. Новац, око 72.000 долара, обезбедила је Америчка агенција за међународни развој, а пројекат је реализован преко програма Уједињених нација за развој (УНДП).

После кратког загревања, на реконстуисаном и једином терену за кошарку у Шиду, утакмицу су одиграли мигранти и основци из ОШ "Бранко Радичевић". Уместо погодака и освојених бодова, свима је битније било дружење.

Иранка Елика каже да воли спорт, а Селим из Авагнистана воли  - Србију: "Много више волим Београд од Шида. Не волим много кошарку, више ми се допада фудбал."

Мештанин Живко Бијелић истиче да му је драго што је прву утакмицу на обновљеном терену одиграо са мигранитима.

Поред реконструкције терена, Шиђани су добили и теретану на отвореном. Циљ пројекта који се спроводи у десет локалних самоуправа у којима има највише су највише захваћене мигрантском кризом, је јачање јавних услуга и инфраструктуре.

"Оно што се десило у Шиду, и у овим општинама на границма, показало је оно што је најбоље у српској души", сматра  Лора Павловић, директорка Канцеларије за демократски и економски развој, УСАИД. "Али видели смо и да је потребно много средстава у тим општинама, тако да смо обезбедили 1,3 милиона долара."

"Ово није први пројекат, свакако није ни последњи да бисмо показали локалним заједницама, локалним самоуправама у Србији, да постоји подршка и помоћ, не само мигрантима, не само избеглицама већ и њима - да се нешто ради и за локалне заједнице", наглашава Жарко Петровић, из УНДП-а Србија.

Мигранти су постали саставни део свакодневног живота у Шиду, додају надлежни у општини, који су помогли у реализацији пројкета.

"Већ смо се саживели са њима, и они са нама", истиче Ивица Јовић, помоћник председника Општине Шид. "Они су ту већ дужи пеиод, већ су се адаптирали на наше услове, већ су и проговорили, деца иду у школу, и сасвим мање има и проблема." 

"Локална заједница излази нам у сусрет од првог дана", каже Драган Велимировић из Комесеријата за избеглице, "ти се односи сваког дана све више и више унапређују, бивају озбиљнији, толерантнији, више се разумемо."

У прихватним центрима Адашевци и Принциповац, смештено је око 390 миграната. Жеља најмлађих је да се поред кошаркашког, реконструише и терен за фудбал који је већини омиљени спорт.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво