Европа - и близу и далеко

Дан Европе обележaва се 9. маја широм света, у исто време када и Дан победе над фашизмом. Ове године Србија је можда најближа Европској унији - тако кажу званичници, а мишљења грађана су подељена.

Грађани у готово свим деловима Србије себе сматрају Европљанима, иако им Европска унија још није то и званично признала. Неки смартају да смо близу томе,  други - да у ЕУ никада нећемо ући.

Много тога се грађанима свиђа у Европској унији, али у исто време чини се да је све више евроспкептика и оних који би волели да будемо ближе Русији.

Вредности Европске уније у Нишу се промовишу у "ЕУ инфо-кутку", који се налази у самом центру града, док у Ужицу постоји "Еутека кутак", у коме је поводом Дана Европе одржан квиз о европском кутлурном наслеђу.

"Питања су из опште културе, оно што сматрамо да су могли негде чути и видети а и научити у школи", објашњава Биљана Давидовски из Народне библиотеке Ужице, "поента је и да овде нешто науче."

Према речима Бојане Петровић из "ЕУ инфо-кутка" у Нишу, старије занимају програми који се тичу пољопивреде, док се млади интересују за школовање, за студирање и стручно усавршавање у иностранству.

Снажно присуство Европске уније у нашој земљи огледа се и у економији. На југоситоку Србије од почетка године остварен је двоструко већи суфицит извоза него прошле године.

Према речима Александра Милићевића из Регионалне привредне коморе Ниш, скоро 80 одсто тог суфицита је трговинска размена са Европском унијом.

Директне стране инвестиције из ЕУ у Србији су у протеклих дванаест година достигле 16 милијарди евра, каже статистика. Од здравствених сутанова, различитих донација до нпр. јединствених шалтера, попут оних у Шапцу где је е-управа прво почела да функционише. 

број коментара 0 пошаљи коментар