Баботинац: Живот са ризиком

Ни месец и по након обрушавања стотина кубика земље на кућу породице Лазић, у подјастребачком селу Баботинцу не назире се решење проблема. Општинска комисија проценила да кућа више није безбедна за становање и наложила укућанима да се иселе.

Владица и његова мајка свесни су ризика, али остају у кући јер немају где да оду.
Овако је било у марту, након што је земља затрпала кућу Лазића. А слично је и данас. Владица каже да је њихову кућу, саграђену средином прошлог века, од потпуног рушења спасло само сушно пролеће, али да опасност и даље постоји.

"Финансијски нисам у могућности да сам то одрадим, треба и стручно лице неко да дође , да погледа, није само да се откопа", каже Владица Лазић из Баботинца.

Каже да их до сада, осим општинске комисије, која им је наложила да се иселе, нико није посетио, нити понудио помоћ, а да су он и мајка, упркос великом ризику, принуђени да живе у тој кући.

"То што су били и рекли да објекат није за становање и да морамо да се иселимо, али немамо где", каже Лазић.

Мештани Баботинца спремни су да помогну, али истичу да је потребно више него што они могу да пруже. Због тога апелују да се укључе надлежне службе и помогну овој сиромашној породици, којој су, како тврде, и животи угрожени.
"Ово је велика количина земље , више од хиљаду кубика, потребна је механизација и помоћ локалне самоуправе. Пре једно месец и по дана овде је изашла општинска комисија и њихово решење је било да се вода исцеди и да се након тога предузму грађевински радови. Међутим, до сада то ништа није урађено"; објашњава Живорад Ђорђевић из Баботинца.

У Општини Прокупље, ни поред неколико покушаја, нисмо успели да пронађемо саговорника који би одговорио на питање да ли локална самоуправа намерава да се укључи у решавање овог проблема и када. Постоји бојазан да би клизиште већ следеће зиме могло да угрози и друга домаћинстава.

 

број коментара 0 пошаљи коментар