Складиште вештачког ђубрива у насељу угрожава грађане

Новосадско предузеће "Промист" прошле године купило је из стечаја Индустрију стакла у Панчеву и већ неколико месеци некадашњу фабрику користи за складиштење вештачког ђубрива. Грађани су узнемирени јер се складиште налази уз само насеље Стрелиште - на јавној расправи питали су надлежне да ли је угрожена њихова безбедност и да ли такво складиште сме да се налази у стамбеној зони, на само три километра од центра града.

У дворишту некадашње Стакларе, на отвореном простору налази се око 36.000 тона различитих врста вештачког ђубрива у џамбо врећама, а било је ту и експлозивног амонијум-нитрата.

Становници оближњег насеља Стрелиште тврде да са овог места допиру и непријатни мириси и сматрају да им безбедност угрожена:

"Наша неспремност и несагледавање комплетне ситуације, је главни разлог ове ситуације, јер да смо знали да су магацини у тако лошем стању, да кровови прокишњавају и да се изливају подземне воде не бисмо сигурно овде правили складиште", рекао је Горан Којић, менаџер Промиста, "али зато смо само четири и по месеца овде држали амонијум-нитрат и више га овде нема."

Становницима Панчева слаба је утеха што нису окружени експлозивним амонијум-нитратом, јер је у дворишту остало  око 30.000 тона НПК ђубрива, урее са 48 одсто азота и МАП-а.

"Ми уместо овде да расправљамо како да се што пре склони ово што представља темпирану бомбу седимо и оснивамо некакве комисије да би се утврдило ко је крив што је бомба још увек ту", каже наша саговорница.

Панчевци су узнемирени и сматрају да тој фабрици није овде место: "Сви знамо да је Панчево препознатљиво по загађењу и није нам потребна још једна фабрика која ће да нас трује."

Градски Секретаријат за заштиту животне средине оценио је да овакво складиште представља висок ризик за становништво и да је неприхватљив за Панчево.

"На основу примљеног извештаја и свих података и локације, наш Секретаријат сматра, а то смо доставили и Министарству као наш коначан став, да се мора дати негативна оцена", наглашава Зденка Миљковић, секретарка за заштиту животне средине.

На потезу је Републичко министарство за заштиту животне средине које треба да оформи комисију која ће дати коначну оцену да ли овакво складиште угрожава безбедност грађана и животно окружење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара