Мајске плакете заслужнима за развој Сврљига

Сврљиг се налази у подножју Старе планине и развија се заједно са скијашким центром. Поводом Дана општине додељене су мајске плакете онима који, уз подршку државе, доприносе његовом развоју и бољем животу мештана.

У Сврљигу живи само 7.500 људи, а у тридесет осам углавном планинских села још шест и по хиљада. Сврљижани су скромни, не жале се превише, кажу нису навикли на много доброг, али да би могло бити боље.

Општина се бори са многим изазовима и покушава да поправи статистику која Сврљиг најчешће сврстава на дно лествице по просечним зарадама.

"Сведоци смо да је наша општина стара, да има више од пет хиљада пензионера и те пензије су махом пољопривредне", истиче народни посланик Милија Милетић. "Због тога је тај просек код нас мали. Код нас је 1.800 људи на евиденцији незапослених и ми ћемо радити на томе да тим људима обезбедимо радна места."

Због досадашње сарадње, директор хотела "Стара планина" један је од добитиника Мајске плакете, јер је успех овог ски-центра шанса за Сврљиг.

Још пет километара пута остало је да се овог лета реконструише како би туристи - а на Старој планини их је и зими и лети све више - бирали пут кроз Сврљиг.

"Много људи је запослено из овог региона и много тога ми нисмо видели на југоистоку наше прелепе земље", каже Горан Караџић, директор хотела "Стара планина", "зато и апелујем да туристи пре свега долазе и обилазе целокупну Србију."

У потпуну реконструкцију основне школе, изградњу спортске хале, топлификацију јавних објеката држава улаже милион и по евра и најављује нова улагања.

"Од јесени планирамо да почено да реализујемо пројекат реконструкције и изградње система за водоснабдевање и третман отпадних вода где очекујемо подједнако активан рад и подједнако респонсивну општину као што је то било до сада", рекао је Марко Благојевић из Канцеларије за управљање  јавним улагањима.

Поново се развија и задругарство – задруга "Сврљижанка" је из програма петсто задруга у петсто села добила више од једанаест милиона динара и отворила линију за прераду воћа и поврћа.

број коментара 0 пошаљи коментар