Јубиларни крагујевачки луткарски фестивал

На 20. Међународном луткарском фестивалу "Златна искра", у такмичарском делу, наступиће десет позоришта из земље и света а планиран је и богат пратећи програм са представама на отвореном, радионицама, предавањима.

И фолклор и балерине и маске, једном речју спектакл како и доликује почетку јубиларног Међународног луткарског фестивала. У знак добородошлице за такмичаре из свих крајева света играли су и певали малишани и глумци крагујевачког позоришта за децу.

"Златна искра"  на крају је све повела на градски трг где је одиграна представа "Макс металик" Позоришта лутака Пинокио из Београда.

А, након тога ватромет. У години јубилеја, на крагујевачком луткарском фестивалу такмичиће се десет позоришта.

Јелена Стојановић Патрногић, директорка Фестивала: "Поред позоришта из Србије представиће се позориште из Шангаја, Атине, из Јерусалима, из Чешке. Пуно добрих представа које су већ у својим земљама имале доживеле успехе, тако да је и селекција била врло строга. Ове године пријављено је преко 100 представа за наш фестивал, што је на неки начин велика част и радост за нас."

Висок квалитет представа очекује и жири, крагујевачки луткарски фестивал Златна искра подигао је, кажу уметничке критеријуме свестраном продукцијом луткарског, објектног и визуелног позоришта.

Борис Голдовски, председник жирија: "Први пут сам у вашем граду и на овом фестивалу, такмиче се одличне представе, најбоља луткарска позоришта из разних земаља, па ће и наши критеријуми за оцењивање бити високи. Веома се радујем и једва чекам да почне изводјење".

Данас су заиграле и лутке. Фестивал су отворили, на сцени Позоришта за децу Театар воз из Јерусалима представом "Ноћно путовање", а у Књажевско-српском театру  "Малу књигу" извели су глумци Театра Бај из Варшаве.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво