Трка дронова у Иванову

У Иванову је одржана прва Трка дронова, у којој је учествовало 20 пилота. То је хоби који се појавио пре неколико година, али постаје све популарнији и у свету и код нас. У Србији за сада постоји само једно професионално удружење у Београду.

Трка дронова се одржава на великом терену, где су постављене препреке. Свака летелица мора да прође кроз њих три пута, у што краћем временском року. То су основна правила за све који су учествовали на такмичењу у Иванову код Панчева.


Никола Тубић, пилот дрона из Београда: „Сви дронови имају камере којима се снима трка, а слика се преноси на наочаре које носе пилоти.Тако они управљају."
Срђан Павловић, пилот дрона из Панчева: „Најчешћи квар је лом пропелера, али је добро што су они јефтини, лако се набаве, па их брзо и поправљамо."
Ако желите да се посветите овом хобију, за почетак вам је потребно око 100 евра. Опрема се поручује преко интернета, а вожња се учи на компјутерском симулатору. Код нас има заљубљеника у многим градовима, а међу њима само једна жена. Бар за сад.
Наталија Клепић, пилот дрона из Београда:  „Мој муж је отворио клуб, па сам уз њега и ја почела да учим и заволела сам то. Сад се укључио и наш син од 9 година."
Организатори такмичења из удружења „X дронерс" кажу да одржавају радионице за све генерације.
Андреј Срећковић,"X дронерс": „Цео покрет је млад и великом брзином се развија. Прошле године је у Међународном дану дронова учествовало 50 хиљада пилота из 150 земаља."

Планови су да се следећих година организују куп такмичења и национална лига Србије, како би се по масовности приближили сличним дешавањима у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво