Обновљен већи део Краљевог конака у Прохору Пчињском

Јануара 2014. године у пожару је изгорео део Краљевог конака, при манастиру Прохор Пчињски код Бујановца. Од тада је обновљен већи део конака - преостаје увођење грејања, противпожарног система, повезивање електричних инсталација.

Од крова до приземља обновљена је конструкција, озидане просторије, постављени стубови. У приземљу је велика трпезарија, на спрату монашке собе, распоред остаје исти као и пре пожара. Деведесет одсто радова је завршено.

Краљев конак простире се на 1.645 метара квадратних. Споља је урађен део фасаде, потпуно је замењена кровна конструкција, уређен је и плато испред конака.

У унутрашњости је завршена примарна мрежа свих инсталација, обновљена столарија. Недостају мокри чворови и противпожарни систем.

"Остаје да се у источном крилу доведе грејање до краја", каже архитекта Сима Гушић, "за то је део опреме купљен. Остаје и да се повеже струја и главни разводни орман. Овде у западном крилу остаје да се заврше простори гостинске собе и секундарни прикључци." 

За завршетак радова на западном крилу конака, по речима Драгана Манасијевића, члана Управног одбора Епархије врањске, неопходно је између 15 и 20 милиона динара:

"Говорим о Краљевом конаку и то би негде дошло, да би се завршили сви радови, око 45 до 50 милиона."

Комплекс манастира Прохора Пчињског под заштитом је државе. Манастир потиче из 11. века, а краљ Петар је 1912. године почео да гради монашки конак.

број коментара 0 пошаљи коментар