Млади из Ужица и Херцег-Новог однели помоћ на Космет

Ужичка Унија студената и средњошколаца, у сарадњи са омладином Херцег-Новог, прикупила је готово милион динара помоћи за српске породице на Косову и Метохији. У акцији је учествовало око хиљаду младих, а педесетак њихових представника посетило је Космет и домаћинства у која је стигла помоћ.

Ова младост није слепа за невоље других. Отуда и труд да се прикупи и допреми помоћ најсиромашнијим српским породицама на Космету: грађевински материјал, намештај, бела техника, храна - бар део онога што им је неопходно.

"Нова кућа се гради, има добрих људи, хуманих људи, па мало Бог, мало људи...", каже Велика Трајковић из Сушице, Овде нам је најлепше, зато што је овде наше срце."

Не бих могла да замислим на другом месту живот, ја се овде стварно осећам лепо", истиче Валентина Стојановић из Грачанице, мајка шесторо деце. "Свака кћерка имаће своју собу, боље услове за живот, за нормалан живот. Даље никуда одавде!"

"На Косову и Метохији се рађају деца. То је оно што што нас заиста храбри, и по неким проценама, ми данас, који живимо на Косову и Метохији, православни Срби, млађи смо седам година од оних Срба који живе у Централној Србији", подсећа епископ рашко-призренски Теодосије. "То је наша нада - деца."

У сарадњи са Рашко-призренском епархијом и уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, млади Ужичани и Новљани посетили су  српске светиње и енклаве у нашој јужној покрајини, и то је акција, какве организују студенти Факултета политичких наука у Београду већ неколико година.

Ситуација јесте тешка, али не толико да не може да се посети и помогне људима, сматра Јовиша Ћировић, студент Факултета политичких наука у Београду, додајући да се људи највише радују управо тим посетама.

"Живот ми се потпуно променио", каже Стефан Моровић, студент Економског факултета из Херцег-Новог, "почео сам да размишљам о неким другим стварима, које се не везују само за материјално - какви Срби треба да будемо и какви људи пре свега, хришћани треба да будемо."

Све је прикупљено током спортских и културних акција које је Унија организовала, и уз помоћ привредника, међу којима су највећи дародавци радници фабрике алуминијума "Импол Севал".

И после овог путовања, млади из града на Ђетињи настављају свој хуманитарни рад за Космет - јер је за њих то место српског незаборава духовно сидриште и нада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво