Мештани старопланинских села одлучни да сачувају реку

Мештани старопланинских села са пиротске стране већ годину дана противе се најављеној изградњи хидроцентрала на планинским рекама. Одлуком Управног суда, поништено је решење о забрани изградње, па су мештани Паклештице минулог викенда поново протестовали.

Под слоганом "Ниједну кап воде нећемо дати" у одбрану реке Височице стали су мештани осамнаест старопланинских села, незадовољни пресудом Управног суда којом је поништено решење надлежног Министарства, којим се не дозвољава изградња мини-хидроцентрале Паклештица. 

Та пресуда их је - кажу - додатно мотивисала да још озбиљније наставе борбу за очување природних ресурса свог краја.

"Ми смо као Савез месних заједница стигли до врата Европске уније", истиче Александар Панић, председник Савеза МЗ Стара планина. "Добили смо обећање од госпође Мадлен Иванице да ће прва тачка у оквиру поглавља 27 у Београду, бити питање Старе планине и река Старе планине. То је наша борба - до сада институционална - али ово треба да покаже да та борба може да постане и другачија."

"Увођењем реке у цеви и практично уништењем кањона Владикине плоче нестаје један од најјачих,главних потенцијала овог краја за будући развој", наглашава Јован Јеленковић.

"Имајући у виду оволики број људи који се овде сакупио, ми ћемо направити заједничку координацију са Министарством и са свим надлежнима који су на нашој страни - који треба да буду на нашој страни", каже Александар Јовановић, "и ја мислим да ће ова прича брзо да се заврши."

Река Височица је једна од најлепших на Старој планини и станиште је разних заштићених врста -пре свега поточне пастрмке. Прави је рај за риболовце и љубитеље нетакнуте природе.

То је једна од најбољих река за за мушичарење и риболов пастрмке, кажу мештани:

"Готово смо сви овде научили да пливамо, тако да нама није проблем - пили смо ту воду много пута, и пијемо увек када смо жедни."

"Довољно је само боравити у овом амбијенту и није битно да ли ћемо да упецамо рибу-две или нећемо. Једноставно, уживање је потпуно."

Мештани старопланинских села одлучни су у намери да не дозволе изградњу мини-хидроцентрала и преусмеравање реке у цевовод. За своју борбу недавно су добили и највише признање из области екологије "Зелени лист".

број коментара 0 пошаљи коментар