Привреда спаја Србију и Турску

Доброј сарадњи две земље врата отварају привредници. Турци су у Србији власници 400 фирми, а једна од њихових новијих инвестиција је фабрика "Лебан текс".

Од турских инвеститора први на југ Србије стигао је Џинси пре 6 година. Раде на три локације у Лесковцу. Запослено је 85о људи.

До краја године захуктаће се машине и овде, у некадашњем погону "Синтетике". Места ће бити за још 300 радника.

Из Лесковца у свет одлазе фармерице,а из Лебана вуница.Фабрика "Лебан текс" отворена је пре 4 месеца.Опрема још увек стиже.Повећава се и број радника и производња.

Стефан Русимовић, шеф производње у фабрици "Лебан текс" из Лебана каже,  "Ја сам изузетно задовољан својим послом и начином на који сам прихваћен овде."

"Сваки почетак је тежак, казао сам вам мало пре али успели смо за два месеца да обучимо раднике.", објашњава Бесим Минкара, директор "Лебан текса" Лебане. 

Само од пореза на зараде ових радника у буџет општине Лебане месечно се слије 600 хиљада динара. Задовољни су и грађани. Кажу, осећа се бољитак, мало има, купује се ,роба иде, а млади много више размишљају о останку.

 "Турски инвеститор који је задовољан локалном самоуправом планира да отвори потпуно нову фабрику са додатних 200-250 радника", најављује председник Општине Лебане, Срђан Јовић.

Ускоро ће се променити и слика Малог Зворника. Ова напуштена хала до октобра биће претворена у текстилну фабрику.Држава у реконструкцију улаже 75 милиона динара .Турска компанија "Мајденим текстил" запослиће до 2020. 500 радника.

"Општина и влада србије обезбеђују пре свега простор. Све остало је на инвеститору односно на улагачу и мислим да је то најпоштенији модел подстицаја", каже Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине. 

Турски "Астер текстил" у Нишу послује годину и по дана. План је да извозе робу вредности 55 милиона евра. Робна размена Србије и Турске већа је 34 одсто. Однедавно се у Турској служи српско говеђе месо. Наду у тај аранжман полажу и сточари са Пештера.

Есад Хоџић, директор Канцеларије за развој пољопривреде и села Нови Пазар потврђује: "Потенцијала за производњу јунећег меса има само треба инвестирати у ту производњу."

Са инвестицијама турских привредника у Србији се не стаје. Интересовање је све веће.

 "Бирају Србију јер виде сигурност. Зашто би он улагао у некој земљи ако нема сигурност.Виде и перспективу.Њима је у интересу да из Србије извозе у Европу. Некада су сви ишли у Турску, а сада им је Србија привлачна дестинација ", објашњава Февзи Шиљик,председник Удружења турско-српских привредника.

Шансу виде и у туризму. Кроз Србију годишње прође 2 милиона само Турака.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи