Помен цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Нишу

У Нишу је обележена 19. годишњица бомбардовања цивила касетним бомбама парастосом и полагањем венаца на споменик жртвама НАТО агресије. Грађани Ниша су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана.

Тог 7. маја 1999. године на центар Ниша, у близини тврђавске пијацце и на још две локације, бачена су два контејнера касетних бомби. У нападу је погинуло 16 цивила, а 18 их је повређено.

Нишлије које су тог дана страдале били су цивили који су се нешто пре поднева нашли у околини пијаце. Међу погинулима је била и 26. годишња Нишлијка у поодмаклој трудноћи.

Касетне бомбе тог дана пале су и поред зграде Патологије Клиничког центра.

Ниш је касетним бомбама погођен и 12. маја у насељу Дуваниште, а током бомбардовања према неким подацима избачено је 36 товара касетних бомби.

Према званичним подацима у Нишу су се сирене за почетак или крај ваздушне опасности чуле 258 пута, становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана.

Венце на споменик жртвама Нато агресије положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Нишавског округа, града Ниша, градских општина, Српско-руског хуманитарног центра, породица погинулих и Удружења која се залажу за укидање касетних бомби.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић који је предводио данашњу церемонију полагања венаца и одавања почасти, рекао је да је Србија увек скупо плаћала своју слободу и да су та плаћања увек била у крви.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво