Помен цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Нишу

У Нишу је обележена 19. годишњица бомбардовања цивила касетним бомбама парастосом и полагањем венаца на споменик жртвама НАТО агресије. Грађани Ниша су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана.

Тог 7. маја 1999. године на центар Ниша, у близини тврђавске пијацце и на још две локације, бачена су два контејнера касетних бомби. У нападу је погинуло 16 цивила, а 18 их је повређено.

Нишлије које су тог дана страдале били су цивили који су се нешто пре поднева нашли у околини пијаце. Међу погинулима је била и 26. годишња Нишлијка у поодмаклој трудноћи.

Касетне бомбе тог дана пале су и поред зграде Патологије Клиничког центра.

Ниш је касетним бомбама погођен и 12. маја у насељу Дуваниште, а током бомбардовања према неким подацима избачено је 36 товара касетних бомби.

Према званичним подацима у Нишу су се сирене за почетак или крај ваздушне опасности чуле 258 пута, становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана.

Венце на споменик жртвама Нато агресије положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Нишавског округа, града Ниша, градских општина, Српско-руског хуманитарног центра, породица погинулих и Удружења која се залажу за укидање касетних бомби.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић који је предводио данашњу церемонију полагања венаца и одавања почасти, рекао је да је Србија увек скупо плаћала своју слободу и да су та плаћања увек била у крви.

 

број коментара 0 пошаљи коментар