Почела косидба лековите боквице у Панчеву

На пољима Института „Јосиф Панчић"у Панчеву почела је косидба боквице, а за неколико дана почеће и берба камилице. На 57 хектара државног земљишта узгајају око 110 биљних врста од којих праве разне врсте чајеве и сирупа за наше, али и инострано тржиште.

Са једног хектара у Институту „Јосиф Панчић"очекују да ће добити око 3 тоне сувог листа боквице који користе за прављење чаја и сирупа. Косе је ручно и машински и много је бољег квалитета од самоникле биљке.

"То је вишегодишња биљка која се до пре неколико година углавном прикупљала у природи,а сад ми за наше потребе имамо комплетну организовану производњу. Виид се разлика између те боквице са ливаде и ове наше која је много робуснија, а и већи су приноси", каже Срета Бркић, Руководилац биљне производње.

За неколико дана почеће и берба камилице.Временски услови су одговарали овој биљци и у Институту кажу да ће са 15 хектара овде у просеку добити од 400 до 500 килограма сувог цвета по хектару.

Узгајање лековитог биља није лак посао, јер изискује поседовање додатне опреме,не смеју се користити хемијска средства као у класичном ратарству,а има и много ручног рада:

"Код камилице морате имати посебне машине за брање,неке за дораду и сушаре које не може да има свако домаћинство и зато и не могу сви да се баве овом производњом, објашњава Срета Бркић, Руководилац биљне производње.

Годишње овде прераде 180 тона различитог лековитог биља што је довољно да подмире наше тржиште домаћим чајем.Извозе у све републике бивше Југославије,а од скора и У Сједињене Америчде Државе и у Јужноафричку републику:

 "Све што извозимо мора да задовољава пре свега све законске регулативе и стандарде те земље у коју извозимо робу,а највише се траже наши чајеви и капсуле.Почели смо да извозимо и у Америку и трудимо се да задовољимо и све њихове захтеве", каже Дубравка Биговић, директорка Института „Јосиф Панчић".

 

Институт „Јосиф Панчић"25.маја обележава 70 година успешног рада и 136-оро запослених ће и даље бити у свакодневном контакту са природом у којој стичу драгоцена искуства и сазнања која су им неопходна за производњу квалитетних чајеве,биљних капи,сирупа и капсула.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар