Крагујевац прослављa Дан града

Низом манифестација, Крагујевац обележава Дан града и 200 година од проглашења за престоницу модерне српске државе. Звање почасног грађанина, одлуком одборника, додељено је крагујевачком глумцу Мирку Бабићу и Талалу Елзику из Палестине.

У знак сећања на  6. мај 1818. године, када је на предлог кнеза Милоша Обреновића у манастиру Враћевшници Скупштина народних првака одлучила  да Крагујевац постане престоница Србије, у здању Старе скупштине одржана је свечана седница Скупштине града Крагујевца.

Подсећајући на све важно што је обележило два века престоног града, градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да рачуна да ће оним што  се предузима данас, неко сутра, при помену шта је све први пут у Србији основано, донесено или произведено у Крагујевцу, моћи да настави овај низ на чуда будућег технолошког развоја чијег домета ми данас не можемо ни бити свесни:

"Рачунам да је мој главни град многима од вас то исто, рачунам да ће сутра то бити и њима."

На свечаној седници уручене су традиционалне Ђурђевданске награде и признања.

Звање почасног грађанина, одлуком одборника, додељено је Мирку Бабићу глумцу из Крагујевца и Талалу Елзику из Палестине.

Додељене су и Ђурђевданске награде за дела настала у 2017. години: Биљани Планић за област приватног предузетништва, Видосаву Стевановићу за област уметности, Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу и Бориши Радовановићу за област науке. Ђурђевданска награда за област медицине додељена је проф. др Слободану Милисављевићу, а у области спорта Милутину Стефановићу.

За хуманитарни рад Ђурђевданска награда уручена је Зорану Кочовићу, Ненаду Милошевићу, Мирку Китанићу, Милану Митровићу, Ивану Глишовићу, Небојши Петковићу, Ненаду Миликићу, Мирку Вранићу, Ивану Симовићу, Зорану Лазовићу, Небојши Симићу, Срђану Туцаковићу и Бојану Марковићу - за исказану нарочиту храброст, пожртвовање и стручност приликом гашења пожара у Техничко-ремонтном заводу. 

Друга Ђурђевданска награда у области хуманитарног рада додељена је организаторима хуманитарне акције незабележених размера за лечење Теодоре Врањешевић у Немачкој: Снежани Лазаревић, Бобану Лазаревићу, Гордани Бигић, Катарини Милићевић, Александри Петровић, Предрагу Петровићу, Сузани Ђорђевић, Марији Милојевић Лазаревић, Драгану Тимотијевићу, Драгану Прокићу и Дејану Тршићу.

Одлуком градоначелника Крагујевца Радомира Николића, Плакета Светог Ђорђа додељена је Првој крагујевачкој гимназији и Музичкој школи "Др Милоје Милојевић" за изузетан допринос афирмацији и промоцији Крагујевца у земљи и иностранству.

За изузетан допринос у пружању помоћи граду и грађанима Крагујевца, афирмацију и промоцију Крагујевца као места неговања људских и хуманих вредности Плакета Светог Ђорђа додељена је Фондацији "Драгица Николић",  Предрагу Маринковићу и Владици Брковићу.

У дворишту Народног музеја откривен је споменик Милошу Обреновићу. 

У оквиру прославе Дана града и обележавања јубилеја - 200 година од проглашења прве престонице модерне Србије - кроз Крагујевац прошао је велики Ђурђевдански карневал. Ове године под слоганом "Крагујевац - мој главни град", поред традиционалног дечјег карневала у дефилеу су учествовале републичке и градске институције и установе, привредна друштва, предузетници и удружења.

На Тргу код крста, у 21 сат, одржава сеје Ђурђевдански концерт на којем учествују Крагујевачки симфо- рок, концерт Симфонијског оркестра града Крагујевца, рок бендова Освајачи, Агата, КБО, Пропаганда 117, Исток иза, Дебела Ненси, ЧБС и Јелена Томашевић, а у 22.30 ватромет са зграде Градске управе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво