Неискоришћене могућности Слатинске бање

У чачанском крају, познатом по природним лепотама, налазе се и три бање. Иако најмања позната - Слатинска бања има термалне изворе лековите минералне воде, одличне услове за смештај и третмане и верне госте. И сигурно је да заслужује више пажње јер је њен развој услов за бољу посећеност.

Некад су многе куће у Слатинској бањи биле пуне гостију. Сада се бањским туризмом озбиљније бави само једна породица.

За смештај, на располагању имају двадесет постеља, каже Драган Пејовић:

"Двадесет пет година се улаже да би могли да прихватите те госте одређене који долазе. Иначе, то је врло драгоцена вода, много доброг ima по анализама, али шта ћемо када нема пара да се даље улаже. Tако се тавори."

Воде Слатинске бaње спадају у ред хладних сумпорних вода, које се догревају у кадама. Имају 27 минерала међу којима је највише сумпор-водоника по чему је Слатинска бања друга у Европи.

"Масажа потпомаже тонус мишића, циркулацији и омогућава бољу покретљивост зглобова, то је оно што је главно", објашњава масерка Биљана Радојичић. "Убрзава метаболизам, брже избацује неке негативне материје из тела."

У Туристичкој организацији Чачка кажу да је и ова бања у туристичкој понуди града на свим сајмовима. Ипак, доста тога још треба уложити, истиче директор ТО Чачка Војин Јаковљевић:

"Град Чачак је предузео да добије статус бање. Ми смо ушли у неку реализацију можда откупа неких приватних парцела како би укрупнили земљиште и можда направили неко прво лечилиште тамо."

У помало заборављеној бањи, на пола пута између Чачка и Краљева, ушушканој у подножју планине Јелице, чекају боље дане и надају се да ће се препознати њене вредности и лепоте.

број коментара 0 пошаљи коментар