Скривене лепоте Плочичког Рита

Плочички рит је заселак у општини Ковин са само 200 становника, али природа у околини пружа могућности за развој туризма. Највеће атракције су језеро Провала и стари мост из доба Марије Терезије.

Ако нисте упознати са причом, нећете ни знати да сте дошли у заселак Плочички рит, јер нема табле са именом места. Тешко ћете препознати и школу, јер се налази у кућици, а у њој је само петоро ђака у једној смени. Пролазника скоро да и нема.

У прошлости је било више покушаја да се ту оснује насеље, али се река изливала, плавила куће и оранице и људи су одлазили тражећи боље место за живот.

"Село је замрло, нема народа, млади се не жене, сви су отишли", каже Радован Костић. "Пре две године смо добили пут до села. Немамо ни продавницу."

У амбуланту, пошту, за све што им треба морају у суседну Плочицу, удаљену шест километара.

Али зато у околини имају нетакнуту природу - језеро Провала је идеално за одмор, шетњу и уживање у призору са много птица. Уз нешто улагања, било би то место са великим бројем туриста.

Према речима Бојане Митровић Тасић, из Туристичке организације Ковин, туда пролази дунавска бициклистичка рута:

"Језеро је богато рибом, шумом около, па је погодно за лов и риболов."

У близини места се налази потенцијално највећа туристичка атракција - стари камени мост из доба Марије Терезије, који је сада запуштен, зарастао у траву, налази се насред њива, а један је од два најстарија у нашој земљи.

"Не зна се тачна година, али је саграђен крајем 18. века. Испод њега је протицала река Поњавица, које више нема. По локалитету се види да је некад имао важну саобраћајну улогу."

Мост је тренутно у процесу заштите у Заводу за заштиту споменика, што оставља наду да ће у наредном периоду добити бољи изглед.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво