Хиландарска лоза за обнову Милентије

Лоза из Хиландарских винограда посађена је крај остатака Милентије,средњевековног манастира недалеко од Бруса.Тако су уграђени духовни корени у категорисано непокретно културно добро од великог значаја као симбол његове даље обнове.

Калем лозе Хиландарске, рашће и рађаће крај зидова некадашњег бисера Моравске архитектуре подно древне Козничке тврђаве.

Лозу је са Свете Горе донео професор Небојша Марковић, протомајстор нових Хиландарских винограда.

,,Уз благослов игумана са Хиландара, ја сам добио ову лозу и окалемили смо је. Успели смо да добијемо 49 садница прве класе," каже Ранко Пантелић, калемар из Селишта.

Са археолошким истраживањима и конзервацијом цркве Светог Стефана кренуло се пре пола века. Детаљнија ископавања комплекса Милентије настављена су почетком ове деценије.

Пронађено је око 500 делова камене пластике који се чувају у београдском и крушевачком Народном музеју.

Све што је тада пронађено су врхунска уметничка дела која превазилазе лепоту Каленића, манастира грађеног у истом периоду крајем 14. и почетком 15. века.

Оно што је занимљиво је да се основа цркве у Милентији, поклапа са Лазаричком.

И поред заагања Завода за заштиту споменика културе и одбора за обнову, на недовршен посао опомињу делимично реконструисани зидови цркве.

Љубиша Бата Ђидић из Одбора за обнову Милентије наводи да се стигло до главног пројекта:

" Професор доктор Мирко Ковачевић води обнову Милентије са Гоцом Гаврић као археологом. Тај континуитет тражи заправо да Милентија која је запретена овде већ 600 година нађе себе да се подигне.,,

Хиландарска лоза биће засадјена крај више цркава и манастира крушевачке и жичке епархије.

број коментара 0 пошаљи коментар