Довео воду у безводне Долиће и запослио мештане

Улагањем на Пештери Нуман Бајрамовић, успешни пословни човек из Русије, жели да помогне свом крају. У Долићу, где обрађује двеста хектара земље запослио је двадесет петоро мештана и довео воду у безводно подручје. Улагао би и даље, али нема пута.

Сто педесет грла крупне стоке, седамсто оваца, чак тридесет хектара ораница - што је на Пештери можда највећа површина коју обрађује једно домаћинство. Тројица мештана обављају послове у штали дугој двеста метара.

Земљиште je у Долићима, докле поглед сеже, безводно. Долићани су зато били принуђени, док нису довели воду из Ђерекара, да пију из бунара који су пуњени кишницом.

Нуман је због тога довео воду за себе и мештане са 20 километара удаљених извора. Воде сада има и на чесмама и у локвама са којих напајају стоку.

"Једноставно, волим овај крај", каже Нуман Бајрамовић, АЛК Русија." Ја сам овде раније ишао у лов и тако пунио своје батерије. Много радим у Русији, кад дођем овде одморим се. То ми прија. Жао ми је овај народ и овај крај. Зато све ово радим, за овај народ."

Уложио је и поклонио више од три милиона евра. Не само у Долиће већ и у Карајукића Бунаре који спајају Сјеницу, Тутин и Нови Пазар преко Пештери. До Карајукића нема спојеног асфалтног пута.

Благоје Куч из Карајукића Бунара каже да до Расна (ка Новом Пазару) имају макадам у веома лошем стању:

"Према Сјеници, опет од Ракочких Бунара до Раждрагиње, такође макадам. Нема моста."

Захваљујући Нуману, Долиће су обилазили Руси, Кинези, Јапанци и бројни успешни људи из Еворпе. На разговор са њим чекали смо шест сати, јер је био на састанку на којем је договорио куповину још једног извора воде и 150 хектара земље које ће, како сазнајемо, поклонити мештанима.

број коментара 0 пошаљи коментар