Органске малине из Ариља тражене у свету

Двогодишњи пројекат "Развој органске производње и политике квалитета хране у Србији", требало би да омогући да до 2020. године најмање три српска прехрамбена производа буду заштићена посебном ознаком квалитета и порекла. Ариљске малине се већ деценијама продају на европском тржишту, а последњих година све је више воћара који се опредељују за органску производњу.

Када су пре шест година у ариљском крају засновали органску производњу малина, Мира и Радојко Луковић били су пионири у том послу, на који су други воћари гледали са неповерењем. Труд се исплатио.

"Увек може да се прода, зато што је нема на тржишту", каже Мира Луковић. "Ми извозимо директно, преко једне београдске фирме за Немачку, тако да смо нашли нашег купца за којег радимо и можемо да произведемо и веће количине. Ми имамо овде два и по хектара органске малине виламет, хектар полке коју радимо. Полка је јесења, а ова виламет се ради сада у лето."

Органска производња мора да буде цертификована, почев од садница, а такве се у Србији тренутно могу набавити само у Ивањици. На томе раде и у чачанском Институту за воћарство.

Годишње се, према речима Зорана Радовановића, произвођача органских садница, потражња за органским производима увећава за двадесет процената:

"Производња је отприлике четири до пет процената те тражње. Што значи да још увек постоји велики простор за производњу органских производа."

Ариљске органске малине извозе се као цертификован производ, под пуном контролом квалитета. На заштити географског порекла ариљског малиногорја шест хладњача и земљорадничка задруга "Агро еко воће" радили су две године.

"Прошле године смо урадили зашититу географског порекла", истиче Божо Јоковић - директор ЗЗ "Агро еко воће" Ариље. Нисмо имали видљиве резултате у ценовном смислу, али ове године надамо се да ће до тога доћи. Јер у свим ранијим налазима и предвиђањима, која су била, где смо год били у свету производи са заштићеним географским пореклом имали су разлике у пласману, цени и познатљивости на светском тржишту."

Произвођачи очекују већу подршку и учешће државе - субвенције и стручну помоћ у разјашњењу административних питања и цертификације који су за многе препрека у окретању исплативијој органској производњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво