Ванредна контрола савске воде код Шапца и Јамене

Због загађења Саве на територији Босне и Херцеговине, Агенција за заштиту животне средине почела је ванредну контролу квалитета воде те реке код Шапца и Јамене.

Праћење квалитета воде на Сави код Шапца почело је јутрос, код Силоса, на мерном месту поред објекта Агенције за заштиту животне средине. 

Узорци воде узимаће се и сутра и у суботу а наредних дана знаће се колико ће ванредно узорковање воде трајати.

Први резултати, како нам је потврђено у Агенцији за заштиту животне средине, не указују на промену квалитета воде, односно присуство штетних и опасних материја које су у воду дошле након изливанња из депоније фабрике соде недалеко од Тузле.

Међутим, на основу првих анализа не могу се доносити никакви закључци, јер се не зна да ли су штетне материје, и у којим концентрацијама, уопште стигле у Саву до Шапца или су већ прошле. 

Исти резултати су и са јучерашњег узорковања у Јамени,у пограничној зони речног тока у нашој земљи - нема промена.

Риболовци ни у Шапцу, ни узводно, нису приметили угинућа рибе или промене на реци. 

На концентрације било каквих материја у реци утичу бројни фактори, попут прилива дринске воде на ушћу, затим водостаја реке који утиче и на брзину тока.

Шта ће показати анализе Агенција за заштиту животне средине, знаће се наредних дана. Очекује се и размена података у оквиру Савске комисије, како би се знали и резултати анализа чланица из Босне и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво