"Милица" помаже женама у борби с болешћу

Женски центар "Милица" у Врњачкој Бањи већ осам година пружа психолошку и емотивну подршку женама које болују од карцинома. Центар се залаже за квалитетнију превенцију и лечење, окупља жене које се боре са том тешком болешћу и све који желе да им у томе помогну.

Како после сазнања да болују од тешке болести? Осамдесет жена годишње потражи одговор на то питање у Женском центру "Милица". Основала га је Весна Бонџић која је пре дванаест година добила битку са карциномом.

"Нису хтели да ме оперишу, опет је она ургирала да само идем даље да би ме оперисали", каже Милица Маринковић. "Тако сам и отишла на операцију. Весна ми је дала велику снагу."

Милева Крстичић каже да има породицу, али да јој много значи друштво, неко са ким може да размени искуства.

Савети и порука да се боре верујући у излечење, боље се разумеју када се добију од жена који су водиле исту битку. Многе од њих су, након излечења, остале у Удружењу да пруже подршку онима којима буде потребна.

Љиљана Гуџић је 1999. године дошла са Косова и Метохије:

"Примала сам помоћ, ја и моја деца. Тешко је примати помоћ, здрав, прав. Али смо били расељена лица, била нам је потребна помоћ. Сад ја имам могућност у ситацију да свим срцем ја помогнем неком.

Подршка психолога, креативне радионице, бициклистичка секција. Уз активности које Удружење организује, лечење лакше пролази. Чланови удружења кажу да су потпора здравственом систему која имају времена да саслушају сваку жену и покушају да им одагнају сумње.

"Морате да јој објасните и кроз своје искуство да дате пример да је рак излечив ако се открије на време и да после свега онога што прође, лечење и остало, можете да наставите нормалан живот", истиче Весна Бонџић, председница Женског центра "Милица" из Врњачке Бање. "Не разликујемо се, у ствари, разликујемо се по борби."

Због борбе и организације многих хуманитарних акција, међу којима је и скупљање новца за ултразвучни апарат који су поклонили Дому здравља у Врњачкој Бањи, Весна Бонџић недавно је добла две награде: Виртус награду за за допринос развоју филантропије у локалној заједници и награду "Дама године".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво