Основци укључени у истраживање прошлости пиротског краја

Удружење историчара Пирота већ неколико година покушава да ученике основних школа активно укључи у истраживање прошлости тог краја. Након збирке радова посвећене прецима у Великом рату, недавно је у издању Историјског архива објављена и књига "Мој предак у Другом светском рату".

Миливоје Манић Албанта, антифашиста, учесник Другог светског рата, борио се за слободу - али је није дочекао - отишао је у легенду 1942. године. Суграђани су му захвалили спомеником у парку на Калеу.

Међутим, многи Пироћанци - њих око 1.700 који су погинули у том рату - немају своја обележја. Због тога су њихови потомци одлучили да оживе сећања на своје породичне хероје, без обзира на временску дистанцу од седам деценија.

"Мој предак се зове Тодор Џунић и био је у Другом светском рату снајпериста, волео је пушке,карабине", прича Страхиња Пешић. "Једном су га ранили и тада је моја бака била тужна, али је преживео."

Анастасија Костић каже да је слушала много прича о свом претку: "Највише ме је заинтригирало када сам чула да је помогао рањеном другу и лечио га јер је био болничар. И то ме је баш некако дирнуло и зато сам писала."

Историчари сматрају да су ученици у зборнику радова "Мој предак у Другом светском рату" трагајући по кућним архивима и сачуваним успоменама, на интиман начин - ослобођени идеолошких или стручних баријера - указали поштовање члановима својих породица који су се борили и за њихову будућност.

"Нама је и била поента да отворимо историју приватног живота, личне трагедије, судбине, просто све оно што мучи човека са маргине друштва - а који је у исто време био носилац целе те приче у смислу и рата и окупације и свега онога што се издешавало", каже историчарДавор Лазаревић.

Са великим пијететом истражујући живот својих предака, ученици су из другачијег угла упознали тематику Другог светског рата, што је - кажу- много интересантније од сувопарног читања историје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се