"Васкрсни Србијо" пред бечком публиком

У новембру ће се навршити сто година од завршетка Првог светског рата у којем је Србија изгубила трећину становника. Студенти и професори Педагошког факултета у Ужицу представом "Васкрсни Србијо" већ две године скрећу пажњу домаће јавности на ову тему, а минулог викенда и публици у Бечу.

Недалеко од центра аустријске престонице стотинак студената и професора ужичког Педагошког факултета подсетило је публику из дијаспоре на страдање српског народа у Првом светском рату, и упутило поруку за будућност.

"Васкрсни Србијо у нашем контексту чита се у неком ширем значењу", објашњава Данијела Василијевић, ауторка, сценариста и режисерка комада. "То значи да су наше битке, које нам предстоје, другачије - то су битке за потомство."

Публика није могла да сакрије емоције пред сјајним наступом Ужичана.

"Могу да кажем да је мене импресионирао и квалитет певања, хорско певање итд., па и глумачки део", рекао је Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Бечу.

Ужичане су гостопримством одушевили домаћини из Заједнице српских клубова у Бечу.

"Оно што ће оставити утисак је слога Срба овде у Бечу и како су овде повезани са својом матицом Србијом", каже Марко Глушчевић, студент Педагошког факултета Ужице. Његова колегиница Миљана Красојевић додаје да су имали довољно времена и да виде знаменитости Беча.

"Васкрсни Србијо" употпуниће богат програм активности Заједнице српских клубова, који се труде да Аустријанцима и свима који живе у дијаспори покажу какав дух и култура красе српски народ.

"Последњих десетак година некако је број људи, Аустријанаца, који долазе на наше фолклорне вечери и концерте све већи и већи и то нас заиста радује", истиче Борислав Капетановић, председник Заједнице српских клубова у Бечу.

Амбасадор Србије у Бечу предложиће да Ужичани широм дијаспоре одрже час историје, не само у години значајног јубилеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво