Шабачки воћари задовољни родом и ценом јагода

Топло и сунчано време, убразло је зрење јагода у пластницима. Берба је почела и у шабачком крају а воћари којима је ово, како кажу, прва и најслађа зарада у пролеће, задовољни су и квалитетом рода и ценом.

У 28 пластеника на 40 ари, заједно са радницима, Милован Ранковић из Горње Врањске јагоде бере од раног јутра.

Са 18.000 биљака, овог пролећа очекује принос око седам тона јагода:

"Тек смо почели да беремо, треће-четврто брање. Јагода мора да се бере, она је биљка која не може да стоји, ако се не убере данас, сутра је пропала."

"Ово је најлепши део", каже Биљана Ранковић, "очекујемо да ће бити новца до тога, и да ће имати користи, сад није важно колико се мучимо."

Са једне биљке убере се и по педесет зрелих плодова. За продају не брину, јер већина има уговорену производњу са откупљивачима.

И Драган Глигорић из Горње Врањске задовољан је приносом: "Видећемо каква ће бити цена, тренутно је 270 динара за килограм, кад би остала два евра, то би било задовољавајуће."

Новац од јагода је прва и најаслађа зарада произвођачима, али и сезонском радницима, иако је температура у пластеницима и до 15 степени виша него напољу.

Дневница за њихов рад, од седам ујутро до пет после подне, око 2.500 динара. 

У последњих десетак година засади јагода у шабачком крају увећани су неколико пута. Од пластеничке производње, мање је захтевна производња јагода на отвореном, где ће берба почети за десетак дана.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом