Реновирање Културног центра у Власотинцу

У Власотинцу се реновира зграда Културног центра, први пут од када је тај објекат изградјен. Обнову са 46 милиона динара финансирају Министарство културе и Општина. То је такође једно од градилишта где будући архитектонски техничари имају практичну наставу.

Од зграде подизане пре више од пола века остао је темељ и нешто зидова. У Власотинцу ниче ново здање Културног центра који ће добити још један спрат, простор иза бине, већу дворану и позорницу.

Ту затичемо ученике архитектонског смера Техничке школе. Ретка прилика да виде како се граде овакви објекти.

Марија Илић, ученица архитектонског смера Техничке школе, каже да им је много значи одлазак на градилиште: "Видим како се то ради, од ког је материјала, јер није исто као кад то цртамо на папиру."

"Појасне нам нешто што нам није јасно, питамо, видимо све што у школи примењујемо", додаје Алекса Јовић, ученик архитектонског смера.

"Овде могу да виде два консктруктивна склопа", објашњава дипл. арх. Наташа Ивановић, професорка Техничке школе, "онај стари конструктивни склоп који се радио раније и овај нови где у суштини они то примењују и упрактичном делу."

Када буде завршена ова сала имаће 200 места. Моћи ће да угости и професионална позоришта. Важна инвестиција, јер под кров овог центра стаје читав културни живот општине. Очување говора који је део призренско-тимочког дијалекта приритет је. И реконструкција је почела захваљујући пројекту "Дијалекат".

Створиће се услови за одржавање позоришних представа, фестивал, приредби на призренско-тимочком дијалекту, истиче Маја Марковић, пројектни менаџер Културног центра:

"У оквиру пројекта Дијалекат већ смо издали антологију савремене поезије ‘Оратим да не патим’ на дијалекту, издали смо кувар на дијалекту."

Уз Министарство културе,  које је преко пројекта "Градови у фокусу" издвојило 26 милиона динара, у финансирању реконструкције учествује и Општина са 20 милиона динара.

"Свака инвестиција у култури је битна за грађане Власотинца", наглашава Зоран Тодоровић, председник Општине Власотинце. "Ово је мултифункционална сала која ће се користити и за позоришне представе, за гледање филмова, и за све друге активности које овде могу да се одиграју."

Време иде на руку извођачима. Први посетиоци у реновирани Културни центар ући ће на лето, а један од првих садржаја, симболично, биће Фестивал у част дијалекта.

број коментара 0 пошаљи коментар