Сремска Митровица - топ дестинација за инвестирање

У Сремској Митровици све је више погона светских компанија. Овај град је, по трећи пут, добитник награде "Фајненшел тајмса" као једна од десет топ дестинација за инвестирање. Да ли је оживљавање привреде утицало и на стандард грађана?

За неколико година, 18 светских компанија инвестирало је у митровачке фабрике више од стотину милиона евра. У почетку италијанске и аустријске, сада највише америчке, запослиле су 5.000 радника са зарадама изнад просека у Србији.

Иако је незапосленост сада мања од 9 процената, грађани кажу да има још много неискоришћеног потенцијала, да осећају побољшање стандарда али да још није онакав какав прижељкују.

У Митровици се производе бродови, ауто и електронска опрема, ни пољопривреда не заостаје. У фабрици "Модине" која производи уређаје за грејање и хлађење запослено је 230 радника. Граде и нови погон, јер овде, каже Бранко Стевановић из те компаније, имају добре услове:

"Локална самоуправа заједно са њиховим сарадницима, јавним предузећима, били су заиста потпуно доступни у дефиницији пројекта, у решавању проблема."

То је, по речима Владимира Санадера, градоначелника Сремске Митровице, постигнуто оснивањем индустријске зоне, решавањем имовинскоправних односа у тим зонама, израдом планских аката, изградњом инфраструктуре.

Ове године, кажу у надлежним институцијама, биће повећане активности у области прераде пољопривредних производа и коришћења државног земљишта.

У Сремској Митровици се последњих година доста улаже у инфраструктуру. Само у изградњу базена и подвожњака уложено је седам милиона евра а у току је и реконструкција централних градских улица.

Овог лета биће завршена и реконструкција археолошког локалитета Житни трг а као знак захвалности привредницима који су помогли економски раст, Митровчани ће изградити Трг инвеститора.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво