Генијална девојчица из Краљева - најмлађа постдипломка у Уједињеном Краљевству

У Единбургу, у Уједињеном Краљевству у галерији "Ембаси", вечерас се отвара изложба групе постдипломаца Универзитета у Единбургу, на којој почасно место заузима слика једине девојчице из Србије Тамаре Роговић која представља Мост слободе у Србији.

Тамара је рођена у Краљеву 14. априла 1999. године, у време бомбардовања Србије. Ово је још један допринос обележавању тог догађаја и она је поносна што на овај начин може допринети бољем разумевању дешавања у Србији,у време када се на разне начине обележава почетак НАТО агресије.

Посетиоци изложбе, заједно са студентима из целог света, као и грађани Единбурга и Шкотске, могу се упознати са радовима генијалне Српкиње.

Тамара Роговић слика од 7. године, а након бројних колективних излагања, са само 12 година имала је прву самосталну изложбу слика.

На факултет се уписала са 14 година и тиме постала најмлађа студенткиња сликарства у Србији.

Била је и најмлађа девојчица из Србије која је излагала у Паризу.

"Ја сам радио са великим сликаром Салвадором Далијем. Знам да је пред нама девојчица чије ће име, једног дана бити познато свуда у свету", рекао је тада пријатељ и ученик чувеног Салвадора Далија, сликар Франсоа Спиридон Митић.

Од 17. године, Тамара живи у Паризу, где је била најмлађа студенткиња уметности.

Године 2016. осмислила је хуманитарни пројекат бесплатне школе сликања за децу "Таша арт скул", у жељи да и друга деца остваре своје таленте и квалитете.

Са 18 година, Тамара је подржала први "Кидс фешн вик" у Србији, приказујући део своје колекције уникатних, ручно осликаних хаљина за девојчице. Прошле године објављен је и њен први научни рад.

На основу својих радова, у 18. години, постала је студенткиња постдипломских мастер студија ликовних уметности, на водећем светском Универзитету у Единбургу. Тај успех је чини најмлађим постдипломцем у овој области у Уједињеном Краљевству и Србији, а вероватно и у свету.

Тамара спада у светску групу изузетне, генијалне деце, Child prodigy, и носи то звање.

"Поносна сам што својим радом могу обележити сећања на  дешавања 1999. одине у Србији, у години мог рођења, и што могу међународној јавности редставити симболику радова мог савременог приступа", рекла је Тамара за РТС и нагласила:

"Захвална сам РТС-у који ће својим прилогом омогућити да грађани Србије сете део атмосфере са моје изложбе у Единбургу."

"Такође, посебно сам посносна што је ових дана у Единбургу изашао мој први есеј на тему колаборативног рада, индивидуализма и слободе у свету уметности, урађен у сарадњи са академском сликарком из Естоније Лисом Мудист, која такође похађа постдипломске студије у Единбургу."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво