О значају завештања органа у Краљеву

У оквиру националне кампање, и грађани Краљева сазнали су од пацијената и лекара колики је значај трансплантације и донирања органа.

Ирена Пауновић се четири године борила са тешком болешћу. Дисала је на једно плућно крило, а и оно је отказивало. Трансплантација у Бечу дала јој је нову наду.

"Добила сам ново плућно крило, нов живот, где је све у мом животу кренуло узлазном путањом и ја сад живим пуним плућима", каже Ирена Пауновић. "Када сам дошла у Србију, ја и моја породица смо завештали органе јер је то пре свега хумано дело."

Исто су урадиле и породице многих других пацијената којима су нови органи спасили живот. Сва питања и предрасуде нестану када постану свесни да је много већа вероватноћа да ће им затребати орган, него да ће бити донори.

"Има много пацијената овде у Србији који болују и којима је ово једина шанса за излечење", наглашава др Бранислав Олуић, трансплантациони хирург, Клинички центар Србије. "То није само за њих излечење него и за њихове породице и ти пацијенти постају радно способни и то такође држави представља велики бенефит."

Краљевчани су од пацијената који су добили нови орган чули колико је хумано завештање органа. Од Славице Обрадовић, која четири године чека на нову јетру, и како је тежак живот у исчекивању.

Говор у Краљеву посветила је једанаестогодишњем сину који је пре три дана прославио рођендан:

"Његова рођенданска жеља је била да му мама буде жива."

Грађани који потпишу донорску картицу, на крају свог живота продужиће туђе само ако се сагласи породица. Земље са развијеном свешћу о значају завештања орагана имају и до 13 донора на хиљаду становника, Србија четири и по.

"Тај број мора да се, опет по неком нашем мишњењу и по мом личном мишљењу да се удвостручи. То је неки ја мислим стандард који би довео до повећања броја трансплантација, самим тим и спашених живота", каже Младен Тодић, председник Удружења "Заједно за нови живот".

До сада је више од четири и по хиљаде људи из Рашког округа потписало донорске картице. Сви који желе да покажу хуманост, могу исто да ураде сваког дана на плућном одељењу Опште болнице Студеница у Краљеву.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво