Центар за ласерску терапију болести ока у Српској Црњи

У Српској Црњи, пограничном банатском месту, од данас је пацијентима у Дому здравља на услузи најсавременији Центар за ласерску хирургију и терапију очних болести.

Шездесетпетогодишња Десанка Матин једна је од првих пацијенткиња прегледаних на новоотвореном одељењу офталмологије у Дому здравља Српска Црња.

Реч је о новом Регионалном центру за напредну ласерску терапију у лечењу болести ока, ИПА интеррег пројекту Србија - Румунија, вредном 1,905 милиона евра.

"И те како је помоћ", каже Десанка Матин. "Све ја разумем шта је офталмологија, просто ето ја носим наочари, носим пола-пола и то заиста значи пуно, а значи да је овде."

Како каже Ангелина Радин,  пацијенти су до сада морали да путују и да чекају ред по шест- седам месеци.

Носилац пројекта су Општина Нова Црња и Универзитет медицине и фармације "Виктор Бабеш" у Темишвару.

"То је најсавременија опрема европске производње", објашњава др Милена Гверо, офталмолог. "Произвођач је Цајс, мислим да само то име довољно говори да се ради о врхунској опреми која је до сада била недоступна нашим пацијентима у региону."

"Кроз пројекат се прегледа неких десет хиљада пацијената на скрининг дијабетеса", каже Дарко Вукић, координатор пројекта, "пет хиљада пацијената се даље шаље на офталмолошки преглед И две стотине пацијената ће бити на ласерском третману."

Уз најсавременију опрему за дијагностику и ласерску хирургију ока Дом здравља Српска Црња добио је и ново санитетско возило.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи