Вежба одбране од поплава у Голупцу

У Голупцу је одржана заједничка вежба Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и "Србијавода" на којој је демонстрирано реаговање надлежних служби и локалне самоуправе у случају поплавног таласа са Дунава.

Голупчани добро памте 2006. годину када су се борили против набујалог Дунава. После тога, схватили су да са овом реком нема шале, па су из кредита Светске банке купљени мобилни панели који Голубац бране од повећаног водостаја. До сада није било потребе за њиховом монтажом, али је, злу не требало, обављена генерална проба.

Уз сарадњу са људима из Сектора за ванредне ситуације Републике Србије и "Србијавода", врло брзо и врло ефикасно можемо да дођемо до реализације, до постављања тих панела", наглашава Саша Марјановић, заменик председника Ппштине Голубац. "Како смо чули од дванаест до петнаест часова је потребно време да се то постави у фулу и да буде стављено у функцију одбране од поплава."

Због свог специфичног положаја али и због претходног искуства са поплавама, Голубац је одабран за вежбу спровођења одбране од поплава, коју су заједнички организовали Сектор за ванредне ситуације И Србијаводе.

То је, како наводи Горан Пузовић, директор ЈП "Србијаводе", подразумевало је комплетан рад, од Републичког хидрометеоролошког завода - од њихове најаве да долази велики талас, подизање свих капацитета система, праћење 24 сата и извођење оперативних мера, односно монтирање мобилног система на терену.

Сценарио вежбе рађен је за тзв. стогодишње воде. Од 2014. када су Србију задесиле катастрофалне поплаве, направљен је озбиљан помак у Сектору за ванредне ситуације.

"Повећан је број специјалистичких тимова за рад на води. Министарство унутрашњих послова, односно Сектор као његова организациона јединица, у овом тренутку има на 13 локација такве специјализоване тимове, потпуно обучене и спремне за реаговање", рекао је Бобан Стевановић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије. "Такође, уводимо у систем специјализоване јединице Цивилне заштите, таквих тимова има седам, тако да у одређеним тренуцима можемо за врло кратко време да реагујемо на адекватан начин."

Вежба у Голупцу показала је да сви сегменти система, од надлежних служби до локалне самоуправе, могу успешно заједнички деловати у ванредним ситуацијама. Јер, Дунав није увек леп и плав.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи