Зрењанинска Библиотека за слушање

За око дванаест хиљада слепих и слабовидих особа у Србији постоје на хиљаде наслова књижевности у форми звучних књига. Прву едицију савремене дечје књижевности објавила је недавно и зрењанинска бибилиотека, а иза пројекта "Библиотека за слушање" стао је волонтерски тим и велики број Банаћана.

Ненад Вукељић један од 320 чланова Савеза слепих и слабовидих Зрењанина био је део тима стручних сарадника у издавању прве едиције књига за слушање објављених у продукцији Градске народне бибилиотеке у највећем банатском граду. Реч је о едицији од шест компакт-дискова са делима савремених српских дечјих писаца.

"Ми као слепи и слабовиди већ деценијама везани за звучне књиге", каже Ненад Вукељић, Савез слепих и слабовидих Зрењанина, "то нас је од почетка све одушевило и били смо спремни за сарадњу."

Припреме и снимања трајали су годину дана, а наратори и глумци читачи били су двадесетак библиотекара.

"Ми никада нисмо тако нешто радили библиотекари, а наравно ни ја", истиче библиотекар Ненад Дајић. "Ово је свакако био један изазов за све нас. Мотив је пре свега био да нашим суградјанима који немају могућност вида омогућимо да нека наша издања прочитају."

Омоти и дискови су посебно обележени за употребу слепим и слабовидим особама.

"Као што вама видећим људима значи да погледате на полицу и скинете књигу која вам треба, толико нама значи натпис на Брајевом писму на том це-деу да можемо лакше да пронађемо књигу која нам треба", објашњава  Марија Дудаш, стручњак за Брајево писмо.

Помоћ у пројекту пружили су Град Зрењанин, Министарство за културу и информисање Србије, а за наредна снимања занимљиво и сами Банаћани.

Према речима Јелене Ђорђевић Перц, из Градске народне библиотеке, већ се пријавио велики број Зрењанинаца који су одлучили да помогну, да волонтерски присуствују снимањима и омогуће да буду прочитана и озбиљна издања.

Након дечје едиције зрењанинске "Библиотеке за слушање", наредно ће бити издање савремене класичне српске књижевности.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара