Више сунцокрета и мање соје у Мачви

Због падавина, пролећна сетва у Мачви почела је нешто касније. Сунцокрет је засејан на већини планираних парцела, а према речима стручњака, сетва кукуруза, који је најзаступљенија житарица у том крају, биће завршена за десетак дана.

Жељко Милутиновић из Дреновца код Шапца, овог полећа посејаће 12 хектара кукуруза и соје које користи за исхрану стоке.

Због падавина и велике количине влаге, сетва касни, а припрема земљишта је тешка, каже Милутиновић:

"Данас сам први дан у сетви. Сетвена култура, ја мењам плодоред, пшеница, кукуруз и соја, и тако мењамо. Земља је влажна за обраду, ми имамо проблем са подземним водама."

Иако су навикли да пролећну сетву обаве до половине априла, мачвански ратари се надају да кашњење неће утицати на принос. Од влажног земљишта, већа брига им је скуп дизел.

"Са овом ценом нафте, ми уопштене можемо да уклопимо нашу производњу", каже Милан Ивановић, из Табановића. "Овај сунцокрет сада што сејемо, то није за тржиште, то је сунцокрет који се даје у размену за сунцокретову сачму, која нам треба, јер се ми бавимо сточарством. Поседи су нам мали, и не можемо да живимо само од ратарства."

Већина пољопривредника сеје хибриде кукуруза из група ранијих зрења. Због сигурне производње, повећавају се површине под сунцокретом.

"Сунцокрет је култура која добро подноси високе температуре, те ексцесне моменте, и то је у неком моменту, у овом товљачком крају ипак стабилна и сигурна производња, ето из тог разлога", наглашава Дарко Симић, из ПССС Шабац. "До пре три четири године, увећале су се површине за скоро десет пута."

Више је сунцокрета, а мање парцела са сојом у Мачви. Овог пролећа, на територији Шапца и у три околне општине, кукуруз ће бити посејан на око шездесет хиљада хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво