На сајму запошљавања посао за шестсто Нишлија

На сајмовима запошљавања у Србији, од почетка године понуђено је више од 8.000 радних места. На изузетно посећеном сајму у Нишу 40 послодаваца тражи више од 600 радника.

Дуги ред пред почетак сајма запошљавања који у Нишу у просеку посети 3.000 људи. Процена је да четвртина од њих успе да пронађе посао на сајму.

Послу се нада и Радослав Ивановић који има 61 годину, по занимању је инжењер статистике, али је, каже, радио разне послове у некадашњим великим нишким предузећима:

"Имам разна занимања за ових тридесет седам година рада и треба ми још једно годину-две па у пензију или на биро, није ни важно. Рекли су ми - узмите попуните, кажу има шансе."

Међу послодавцима и мала предузећа али и велике компаније, које на сајмовима обично прикупе пријаве заинтересованих.

"Према квалификацијама издвојимо си-вије и после тога запошљавамо људе", каже Ена Радовановић, из компаније "Шин Вон", "наша искуства су добра."

У Нишу је тренутно на евиденцији 27.300 незапослених, а последњих година бројна занимања постају дефицитарна.

"Можемо да набројимо неке од њих", каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, "а то су свакако инжењери машинства, грађевине, електронике електротехнике, али и профили од којих се захтевају конкретна знања и вештине."

До краја лета ће, према речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића, у четири нове фабрике које ће се изградити до краја лета бити запослено 7.000 људи.

Годинама је број незапослених у Нишу био већи од 30.000, али је у последње четири године тај број смањен за 26 процената.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво