Ловац на имелу из Лознице

Мијо Јовановић из Клубаца, код Лознице, познат је у целом Подрињу као ловац на имелу. Овај 72-годишњак на дрво висине 20 метара пење се за пет минута, без мердевина.

Мијо већ петнаест година ради у природи, на дрвету где бере, неки кажу, чудотворну имелу. Страх од висине никад није имао, а на дрво јабуке, шљиве или у овом случају тополе високе 18 метара попне се без мердевина за мање од 5 минута.

Своје радно место, како каже, не би мењао ни по коју цену:

"Ја бих сваког или сваког другог викенда све из канцеларије довео у природу и не би имали притисак, ни шећер, ни проблеме са килограмима. Мене лековито биље лечи док га сакупљам и ходам."

Плод имеле је отрован, али  се лишће сматра лековитим још од античких времена и најчешће се користи за регулисање крвног пртисика. Листове имеле Мијо продаје траварима и поклања онима који верују да биљка доноси срећу и благостање.

"Мене питају је л‘ помаже, доноси ли паре - мени доноси јер је берем и сакупљам", каже Мијо. "А неко каже добро је носити у новчанику по једну лиску и тако да ми понеко тражи да им пошаљем."

Мији је имела, како каже, пре свега донела здравље, јер од јесени до пролећа, приликом потраге и бербе, цео дан проводи на чистом ваздуху. Одлучио је да се тим послом бави још неколико година, док не напуни осамдесет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво