Опоравак најстарије ковачнице на Балкану

"Застава ковачница", највећа и најстарија фабрика отковака на Балкану, опоравља се после година обележених лошом приватизацијом и стечајем. Ковачницу је пре седам месеци купила фабрика "Застава оружје", данас има 170 запослених, обновљене уговоре са партнерима и договорене послове у вредности пет и по милиона евра.

Ударци ковачких чекића и преса поново одзвањају фабричким халама. На машинама млади радници. После тромесечне преквалификације, једанаесторо најбољих добило је посао.

Жарко Миловановић је ауто-механичар, али није могао да добије посао у струци. Сада ради у Ковачници и каже да посао није напоран. Његов колега Никола Бабић каже да су их старији радници лепо прихватили и да сви раде као један тим.

Са младима раде старији, прекаљени ковачи. Од њих тридесетак, трећина је пред пензијом.

"Срећан сам због њих што су дошли", истиче Горан Раденковић, "јер неко треба да настави овај занат. Фабрика има перспективу у одбрамбеној индустрији."

То је и био разлог што је најстарију ковачницу на Балкану, пре седам месеци, из стечаја, купила фабрика "Застава оружје", каже директор Милојко Брзаковић:

"Да сачувамо стабилног добављача за отковке, а отковци су почетни материјал за све виталне делове које ми радимо."

Почели су од нуле, без радника и тржишта. Данас - 170 запослених, обновљени уговори са партнерима, договорени послови у вредности пет и по милиона евра.

"Уз мале инвестиције које очекујемо, ово ће бити ковачница која ће поново радити три до четири хиљаде тона челика и правити 10 милиона евра годишње", каже Милан Костић, директор "Застава ковачнице". "Интересовање тржишта је огромно, ми 50 одсто извозимо, а 50 одсто радимо за наменску индустрију."

Следећи корак је производња финалних делова и улагање у опрему. Млади ковачи раде на машинама из некадашње Југославије које су троструко старије од њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво