„Краљ Петар Први у славу Србије“, околина Ваљева као током Великог рата

После Старе планине и Соко-града, снимање филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“ настављено је у ваљевском Тешњару.

После две ноћи, пред зору је завршено снимање дела филма и серије у Ваљеву. Снимане су масовне сцене са много статиста. Тешњар је претходних ноћи подсећао на период Великог рата.

Краљ Петар Први у славу Србије заснива се на историјским догађајима с краја 1915. и почетком 1916. године.

Албанска голгота и страдање српске војске и цивила у зиму 1915. на 1916. ретко су обрађивани на филму. Прича о чувеним вуненим чарапама, у којима је краљ Петар умро, инспирисала је Лазара Ристовског да, после седмогодишње припреме пројекта, прикаже краља као човека који пати за својом земљом и који се преиспитује о неопходности жртава током Великог рата.

„Ово је сигурно најамбициознији пројекат РТС-а у последње време и због тога је наша велика обавеза да овај историјски, најблиставији период у славној историји прикажемо што верније. Обавеза нам је да се држимо тих историјских чињеница јер је у колективном сећању српског народа Први светски рат још близу, а то јесте у велику истину била једна античка трагедија“, рекао је продуцент и глумац Лазар Ристовски.

У Ваљеву, филмска екипа коју предводи редитељ Петар Ристовски имала је изванредне услове за рад. Све сцене, са две стотине статиста, снимане су ноћу.

„Врло сам задовољан у Ваљеву ситуацијом која нам имитира Призрен, и овде ћемо вечерас да снимимо сцену када се Краљ обраћа народу и дефинитивно обавештава народ да ће кренути преко Албаније“, објаснио је Ристовски. 

Улогу Краља Петра у овом филму Лазар Ристовски доживљава као улогу свог живота, а филм као круну каријере – што се могло приметити и приликом снимања сцене у Ваљеву.

„Краљ Петар јесте обузет једном великом усамљеношћу и једном жељом да на своја леђа прими некако муку целог српског народа. И он се преиспитује, и он сумња у те одлуке, да ли је било добро, између осталог наредити то повлачење преко Албаније и те силне жртве које су се догодиле. На неки начин, краљ све то носи на својим леђима“, истакао је Ристовски.

Планирано је да филм и серија Краљ Петар Први у славу Србије буду снимљени до јула ове године. Премијера филма заказана је за 11. новембар.

Из Ваљева, одавде из Тешњара, филмска екипа се преселила у Београд. На Космају ће снимати сцене Колубарске и Церске битке. Предстоје сцене у Новом Саду и Сремским Карловцима, а један део биће снимљен у Грчкој.