Шабац: Изложба о првом доктору медицине у Србији

Јован Стејић, некадашњи лекар породице Обреновић, поново је међу Шапчанима. После Арада и Темишвара у Румунији, изложба о првом доктору медицине у обновљеној Србији отворена је и у нашој земљи.

У много чему први и данас се памти као здравствени просветитељ и творац медицинске књижевности. Др Јован Стејић, рођен је у Араду 1802. године, школовао се у родном граду, Сегедину, Пешти и Бечу. У Србију је први пут дошао на позив Јеврема Обреновића.

Тада су се договорили да ће господар Јеврем стипендирати његову завршну годину школовања, а он након тога дође код њега у службу у Шабац, објашњава Славко Степановић, коаутор изложбе:

"Он заправо у Шабац долази 1928. године, и почиње са радом, врло брзо се за њега чује као младог, перспективног и напредног лекара, те вести стижу и до Милоша Обреновића, фактички он преузима Стејића код себе, и одводи га из Шапца у Крагујевац."

Др Јован Стејић био је свестрана личност, један од оснивача Санитетске службе, главни секретар Државног савета, утемељивач Друштва српске словесности, један од најзнаменитијих Срба 19. века.

"Јован Стејић је први доктор медицине у обновљеној Србији, писац, преводилац, филозоф, реформатор српског језика и борац за људска права и слободе", каже Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке. "Након Шапца, изложба ће  бити постављена у Крагујевцу, а потом у Београду - три најзначајнија места боравка др Јована Стејића."

Он је човек нових и напредних идеја и његов поглед окренут је ка будућности - написао је Јован Скерлић о доктору Стејићу. На изложби која је у Библиотеци шабачкој реализована у сарадњи са Историјским архивом Шумадије и Заводом за заштиту споменика културе у Крагујевцу приказана су репродукована документа из архива Србије, Румуније, Мадјарске и Аустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво