Позоришно пролеће у Шапцу, јесен театара у Србији

Шабац је ових дана центар позоришног живота у Србији. Иако се фестивал "Позоришно пролеће" најављује као буђење уметности, чињеница да су ове године у такмичарској селекцији, осим домаћина, само представе новосадског и београдских позоришта, указује на тешко стање у позориштима у унутрашњости.

Смањени буџети, забрана запошљавања, десеткована позоришна занимања која одумиру, само су неки од проблема позоришта у унутрашњости Србије.

Према речима Миодрага Динуловића, директора краљевачког позоришта, све то угрожава основну делатност, јер у Србији има позоришта и са 12 запослених а театар не чине само глумци:

"Ја сам као управник позоришта шест месеци водио све то у својој кући. Хвала богу да то умем, али то није решење. Надам се да ће држава препознати нашу специфичност, као што је препознала специфичност науке и омогућити нам да се спасемо."

У постојећим условима, кажу директори, немогуће је формирати ансамбл за квалитетну представу, иако у позориштима у унутрашњости има много професионалаца, а поједини театри имају дужу традицију од београдских и неговану публику.

"Нажалост,  дошли смо у ту ситуацију да сам ја са 41 годину још увек млади глумац у својој кући", наглашава Александар Радуловић, глумац и уметнички директор пиротског позоришта, "млади глумци се не запошљавају. Мислим да ми нисмо никакав проблем, број запослених у култури није велики ако се узме у обзир колико Србија има становника."

У Шапцу, ситуација је нешто повољнија, о чему сведочи фестивал на који су љубитељи уметности сцене чекали шеснаест година. Овај град за културу издваја 7 одсто од укупног буџета што је реткост, али и у њему на посао чека много младих глумаца.

Стање у позориштима је изазвано тиме што не постоји закон о позоришту и позоришта у унутрашњости су препуштена на милост или немилост локалних самоуправа, сматра Зоран Карајић, селектор фестивала "Позоришно пролеће" у Шапцу.

Током театарског фестивала у Шапцу о овој теми биће организован и округли сто, после кога ће се формирати радна група која ће надлежнима у Министарству културе предочити проблеме.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво