Изложба "Краљевско Краљево" поводом Дана града

Прошло је 136 година откад је град на Ибру добио данашње име, па је тим поводом Историјски архив приредио изложбу, која на сликовит и упечатљив начин, на седамнаест паноа, доноси причу о владавини краља Милана.

Краљево, које представља природну капију Долине векова, варош на коју увече падају сенке купола звоника Жиче, данашње име је добило је током посете краља Милана, 19. априла 1882. године на писану молбу тадашњих Карановчана, које је предводио кнез Јован Новаковић.

Догодило се то на основу посебног указа краља Милана, који је владао од 1868. до 1889. године и за чије је владавине Србија имала велика постигнућа.

"Било је посебно задовољство донети овако посебну причу која говори о династији Обреновића, владавини краља Милана Обреновића, Берлинском конгресу, проглашењу Краљевине Србије, као и део везан за нашу локалну историју", објашњава историчарка Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево и ауторка изложбе.

На 17 паноа налазе се изложени детаљни описи посете краља Милана тадашњем Карановцу, детаљи посвећени оснивању Школе за ратарство (данас Пољопривредне), промени назива града и среза и урбанизацији града Краљева.

"У време кад ријалити звезде имају већу популарност од владара који су ову земљу изградили и изборили се за њену независност, важно је да млади на оваквим догађајима имају прилику да сазнају, данас о краљу Милану и о његовој жељи да промени назив града на Ибру, из имена Карановац у Краљево", рекао је на отварању изложбе градоначелник Краљева Предраг Терзић, истичући да се све то дешавало свега четири године након што је Србија постала независна држава, издигнута из нивоа кнежевине на ниво краљевине.

Стручни консултант био је др Драгољуб Даниловић, који је поздрављајући све оне што су поносни на историју града, подсетио да је краљ Милан, уз којег је била и његова супруга краљица Наталија, Краљеву као венчани кум даровао једно од најлепших имена у Србији.

"У краљевском граду имамо част и обавезу да живимо, као потомци славних Немањића, Обреновића и Карађорђевића, а ја сам имао част да колегиници помогнем да припреми ову дивну изложбу", рекао је Даниловић.

Сарадници Весне Милојевић у припреми ове изложбе били су Јасминка Марковић, Александар Лазовић, Драга Миловановић и Војимир Попадић.

У уметничком делу програма наступиле су ученице Етно-музиколошког одсека Музиче школе "Стеван Мокрањац".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи