Трибалска долина као археолошка баштина Србије

У Завичајном музеју у Јагодини представљена је књига "Трибали" доктора Милорада Стојића који је свој радни век посветио проучавању праисторијских народа и насеобина у моравској долини. Ова књига је и прва из едиције "Најлепше из археолошке баштине Србије".

Трибали су били старобалкански народ чија се историја везује за прелаз из бронзаног у гвоздено доба. Насељавали су област српског Подунавља, комплетно Поморавље, доњу Посавину, источну Србију, део данашње Бугарске и Македоније.

У историјским списима још из периода Херодота помињу се као моћан и сложан народ који је често ратовао. Имали су богату материјалну културу, попут сребрних појасева типа "мраморац".

"Нама је значајно што представљамо ову књигу јер су неки од локалитета истраживани на ужој територији нашег града као што је Пањевачки Рит, Сарина Међа или Градац у Ланишту баш представљени односно документовали културу Трибала", наводи Соња Паерић, археолог Завичајног музеја.

Управо подручје моравске долине али и северозападне Бугарске истраживао је доктор Милорад Стојић и ту пронашао најзначајнију археолошку грађу за проучавање Трибала. Уз бројне фотографије материјалних доказа књига садржи и податке из историјских извора још од античких времена.

"Оно што је посебно изненађење које потпуно негира дух тих историјских извора који су се углавном негативно изражавали о Трибалима, јесу материјални докази као што је луксузна роба - предмети од племенитих метала, али такође и од бронзе", објашњава др Милорад Стојић, научни сарадник Археолошког института у Београду.

Књига "Трибали" прва је из едиције "Најлепше из археолошке баштине Србије". Промовисана је у Јагодини, јер је аутор и на тај начин желео да захвали колегама и установи у којој је радио.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво