Најугроженије ромске породице добиће нове куће у Прокупљу

Вишегодишњи проблем становника ромског насеља Мала Губа, чије куће годинама плави Топлица, према најавама надлежних служби биће ускоро трајно решен. Насеље ће добити заштитни бедем а најугроженије породице нове куће.

Током поплава из насеља Мала Губа евакуисано је седамдесетак људи. Вратили су се својим кућама али се последице још осећају. Неки се, кажу, још нису опоравили ни од поплава 2014. године.

За најугроженије породице, срећом, решење се назире. Уз помоћ Европске уније, преко Министарства финансија и Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, реализује се пројекат "Побољшани услови живота Рома у Прокупљу", вредан више од 1,263 милиона евра.

"Тим пројектом је предвиђена изградња бедема на Стражавачкој реци и Топлици, па неће више бити плављења", истиче Александар Симоновић, председник Општине Прокупље. "Биће очишћено и шестсто метара корита. Пројектом је предвиђена и изградња 20 монтажних кућа и све то теба да буде завршено до краја године."

Уз побољшање услова становања Рома, направљен је помак и у образовању - уместо некадашњих стотину, на факултетима у Србији струдира око 800 Рома, међу којима је и петоро из Прокупља.

Сара Алишановић тек завршава основну школу али већ зна шта ће даље: "Уписаћу средњу медицинску школу, а после ћу уписати медицину."

Слаба карика је и даље предшколско образовање.

"Имамо сазнања да је држава подигла кредит код Светске банке од 50 милиона долар", каже Сафет Сушица, представник за инклузију Рома. "То је управо намењено за угрожене групе, за децу са сметњама, социјално угрожене и Роме, тако да за 4-5 година очекујемо и ту позитиван помак."

Од приближно 40 хиљада становника општине Прокупље, десет процената су Роми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи